Tursteel
+90 534 275 6177
Aliağa (ALOSBİ) O.S.B. Çoraklar Mah. 5001 Sk. No:7/4K Aliağa / İZMİR
info@tursteel.com

Blog Details

tursteel

ÇELİĞİN TARİHÇESİ

İnsanlığın ilk dönemlerinde üretim ihtiyacını karşılayan, modern çağda ise dünya ülkelerindeki kişi başına tüketilen demir çelik miktarının, ülkenin kalkınma düzeyini ifade eden çeliğin gelişimi milattan önceki yüzyıllara dayanmaktadır.

İlk insan toplumları bronz, demir ve taş gibi malzemelerden yoğun şekilde yararlanırken, Sanayi Devrimi’ne güç veren ve yeni modern şehirlere katkıda bulunan şey çeliktir.

Yaklaşık 4.000 yıldır var olmasına rağmen, Bessemer Süreci olarak bilinen, erimiş pik demir kullanarak çelik üretme tekniğinin icat edildiği 1850’lere kadar çelik seri üretilmemiştir.

Modern çelik endüstrisi, Henry Bessemer’nin değerli alaşımı üretmenin daha etkili ve ucuz bir yöntemini geliştirmesiyle resmi olarak 1856’da doğmuştur. Artık Bessemer Süreci olarak bilinen Bessemer, oksijenin erimiş metalin içinden üflenirken karbonla reaksiyona girerek karbondioksit açığa çıkararak daha saf bir demir üretirken demirin ısıtılabileceği armut biçimli bir kap tasarlamıştır.

Bessemer’in süreci, demirin büyük miktarlarda yüksek kaliteli çeliğe verimli bir şekilde dönüştürülmesine olanak tanıyarak sektörde devrim yarattı. Aslında Amerika’daki çelik endüstrisi de Bessemer sürecini uyarladığında Britanya’nın üretimini yakalamayı başarmışlar ve 1849 Kaliforniya Altına Hücumundan daha fazla zenginlik yaratan bir endüstriyi ateşlemişlerdir.

Amerika’da çelik üretimi, teknoloji geliştikçe patlamaya devam etti ve bu da daha yüksek verimlilik, güvenlik ve verime olanak sağladı. Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda, çelik üretiminin artması gökdelenlerin icat edilmesine kolaylık sağlamıştır.

Türkiye’de ise çelik yapıların ortaya çıkması Osmanlı İmparatorluğu dönemine kadar uzanmaktadır. Ülkemizin ilk demir-çelik fabrikası Tanzimat sonrasında 1840’larda kurulmuş olan Zeytinburnu Demir Fabrikalarıdır.

Ülkemizde çekilen profillerle çelik konstrüksiyon imalatı, 1940 yılında Karabük haddehanesinin işletmeye alınması ile başlamış sayılabilir. Memleketimizde levha ve profil işleyen ilk kuruluşlar Haliç ve Taşkızak Tersaneleri ve Devlet Demiryolları işletmeleridir.

Türk çelik sektörü, ülke ekonomisinin en çok ihracat gerçekleştiren sektörleri arasında ilk sıralarda yer alırken; ülkemizin endüstriyel gelişiminde de önemli bir paya sahiptir. Kalkınma Bakanlığı Onuncu plan dönemine ilişkin yayınladığı raporda 2018 -2023 yılı Türkiye çelik hedeflerini ortaya koymuştur. Bu hedeflere ilişkin sayısal değerler Türkiye ihracatçılar meclisi ve Demir çelik üreticileri derneğinden elde ettiği rakamlar ile oluşturmuştur.

Yakın zamanda ise Türkiye, çelik üretiminde dünyanın en büyük 9. ve Avrupa’nın en büyük 2. üreticisi konumuna gelmiştir.

Biz de TURSTEEL A.Ş. olarak Türkiye Çeliğinin dünyadaki payını arttırmayı hedefliyor ve bu hedefimizden gurur duyuyoruz.

Leave A Comment

Archives

Categories